Sirküler

ÖTV Genel Tebliğlerinde değişiklikler yapıldı.

SİRKÜLER

03/06

18/03/2014

 

KONU:

* ÖTV Genel Tebliğlerinde değişiklikler yapıldı.

ÖTV GENEL TEBLİĞLERİNDE DEĞİŞİKLİKLER YAPILDI:

18 Mart 2014 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan 30, 31, 32 ve 33 Seri No’lu Özel Tüketim Vergisi Genel Tebliğleri ile 1, 6, 18 ve 25 Seri No’lu Özel Tüketim Vergisi Genel Tebliğlerinde bazı değişiklikler yapılmıştır.

30, 31, 32 ve 33 Seri No’lu Özel Tüketim Vergisi Genel Tebliğleri sirkülerimizin son bölümündedir.

1 Seri No’lu ÖTV Genel Tebliğindeki Değişiklikler:

30 Seri No’lu ÖTV Genel Tebliği ile 1 Seri No’lu Genel Tebliğin "16.3. (I) Sayılı Listedeki Mallar İçin Gümrükte Alınacak Teminat" alt başlıklı bölümü başlığıyla birlikte değiştirilmiş ve "16.4. "İthal Edilen Petrol Ürünlerinin Tesliminde Beyan Edilen ÖTV'ye Ait Bilgi Formu"nun (EK:12) Düzenlenmesi ve Gümrük İdaresince Alınan Teminatın Çözümü İşlemleri" alt başlıklı bölümü başlığıyla birlikte yürürlükten kaldırılmıştır.

“16.3.” alt bölümünde (I) Sayılı Listedeki Mallar İçin Gümrükte Alınacak Teminata İlişkin İşlemler ele alınmıştır.

Ayrıca; 1 No’lu Genel Tebliğ ekindeki "İthal Edilen Petrol Ürünleri ile Teminata Ait Bilgi Formu (EK:11)" ile "İthal Edilen Petrol Ürünlerinin Tesliminde Beyan Edilen ÖTV'ye Ait Bilgi Formu (EK:12)" başlıkları ile birlikte bu Tebliğ ekinde yer aldığı şekilde değiştirilmiş ve "(I) Sayılı Listenin (B) Cetvelindeki Malların İthalatı İçin Kesin ve Süresiz Teminat Mektubu Örneği (EK:24)" bu Tebliğ ile 1 Seri No.lu ÖTV Genel Tebliğine eklenmiştir.

Tebliğ ekindeki bilgi formları içeriği Gelir İdaresi Başkanlığı’nca gerek görüldüğü taktirde değiştirilebilecektir.

ÖTV Kanununa ekli (I) sayılı listedeki malların ithalinde, teminatın alımı ve çözümüne yönelik bu Tebliğdeki değişiklikler uyarınca elektronik ortamda düzenlenmesi gereken (EK:11) ve (EK:12) bilgi formları 1 Nisan 2014 tarihine kadar ilgili müdürlüklerce onaylanmak suretiyle kâğıt ortamında gönderilecektir.

Bu Tebliğin yayım tarihinden önce gümrük idaresince düzenlenmiş (EK:11) bilgi formlarına karşılık vergi dairelerince düzenlenecek (EK:12) bilgi formları için bu Tebliğden önceki düzenlemeler çerçevesinde işlem yapılacaktır.

6 Seri No’lu ÖTV Genel Tebliğindeki Değişiklikler:

31 Seri No’lu ÖTV Genel Tebliği ile 6 Seri No’lu Genel Tebliğinde bazı değişiklikler yapılmıştır.

6 No’lu Genel Tebliğ, bazı deniz taşıtlarına belli şartlarla ÖTV siz yakıt verilmesine ilişkin Kararla ilgili uygulama usul ve esaslarını düzenlemektedir.

18  Seri No’lu ÖTV Genel Tebliğindeki Değişiklikler:

32 Seri No’lu ÖTV Genel Tebliği ile 18 Seri No’lu Genel Tebliğinde bazı değişiklikler yapılmıştır.

ÖTV Kanununa ekli (I) sayılı listenin (A) cetvelinde yer alan 2711.19.00.00.11 G.T.İ.P. numaralı "Sıvılaştırılmış Petrol Gazı (L.P.G.) Diğerleri"nin, aerosol üretiminde kullanılmak üzere tesliminde ÖTV tutarı sıfır olarak belirlenmiş olup, 18 No’lu Genel Tebliğ buna ilişkin uygulama usul ve esaslarını düzenlemektedir.

25  Seri No’lu ÖTV Genel Tebliğindeki Değişiklikler:

33 Seri No’lu ÖTV Genel Tebliği ile 25 Seri No’lu Genel Tebliğinde bazı değişiklikler yapılmıştır.

ÖTV Kanunu’na ekli (I) sayılı listenin (B) cetvelindeki vergi tutarları uygulanarak teslim edilen malların, imalatçılarca imalatta kullanılması halinde indirimli vergi uygulaması yapılmaktadır. Bu durumda, fazla ödenen vergi alıcıya iade edilmekte olup bu düzenlemelerin uygulama usul ve esasları 25 No’lu Genel Tebliğde yer almaktadır.

33 No’lu Genel Tebliğ ile yapılan değişiklikler:

1.1.,2.1. ve 3.1. bölümlerinde 1 No’lu Genel Tebliğdeki değişiklik paralelinde yapılan değişiklikler,

4. İade uygulaması bölümündeki mahsuben ve nakden iadeler alt bölümleriyle ilgilidir.

 

 

Saygılarımızla,

 

 

 

Bu dokümanda yer alan bilgiler genel içeriklidir ve herhangi bir gerçek veya tüzel kişinin özel durumuna hitap etmemektedir. Sürekli güncel ve doğru bilgi sunumuna özen gösterilmesine karşın bu bilgiler her zaman her durumda doğru olmayabilir. Hiç kimse özel durumuna uygun bir uzman görüşü almaksızın , bu dokümanda yer alan bilgilere dayanarak hareket etmemelidir. Nexia Türkiye ve AS Bağımsız Denetim ve YMM A.Ş.’ye, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bu dokümanda yer alan bilgiler genel içeriklidir ve herhangi bir gerçek veya tüzel kişinin özel durumuna hitap etmemektedir. Sürekli güncel ve doğru bilgi sunumuna özen gösterilmesine karşın bu bilgiler her zaman her durumda doğru olmayabilir. Hiç kimse özel durumuna uygun bir uzman görüşü almaksızın , bu dokümanda yer alan bilgilere dayanarak hareket etmemelidir. Nexia Türkiye ve AS Bağımsız Denetim ve YMM A.Ş.’ye, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.

İletişim

© Copyright 2019 As Bağımsız Denetim ve YMM A.Ş. Tüm Hakları Saklıdır.